lördag 20 januari 2007

KONSTEN FÖRVÄRFVA SIG HVARJE FLICKAS KÄRLEK. Del 2


KONSTEN icke allenast att FÖRVÄRFVA SIG HVARJE FLICKAS KÄRLEK, utan äfven att vinna en rik och dygdig maka af F.H.L. Stockholm 1878.

Hur liten är en flickas famn,
Dock paradiset finns deri.

...Och ingen man kan dölja för sig, att den sanna kärlekan, den rätta hjäertliga kärleken, som utgår från ett ofördefvadt och sederent qvinligt väsendes hjerta, utgör ett behof, ja en erklig lycka för själen. Jag har känt män, som med sina penningar kunde köpa sig unga flickor, liksom blommor på torget; men kärlek, sann kärlek kunde de likväl ej erhålla med köpet. Att förväfva sig en sann kärlek är just en kosnt, som icke hvar och en man förstår, och ofta de män minst, som blott äro vana att låta penningens magt verka.
I allmänhet, att förväfva sig en solid flickas kärlek, därtill år ingalunda tillräckligt, att man af naturen är en Adonis, och såsom sådan kläd efter modjournalen, går högmodig omkring, samt lika så litet, att man eger snille. Mången man med fullkomligt hvardaglig fysionomi och månget kålhufvud hafva vunnit damernas ynnest och slutligen lyckats att vinna ett <
>. Men de förstodo konsten att göra sig omtyckta af damerna, och på sådant sätt, om icke genast, dock småningom, insmyga sig i hjertat och sedan begagna tidpunkten, som var gynnande, att under passionens storm försäkra sig om allt det, som den tillbedda ditintills nekat dem, då hon kanhända sjelf ännu icke kände passionens öfvervädigande magt.
Om män, som äro välsignade med rikedomar, äfvensom om distingerade män kan dock här icke vara fråga; ty det är ju bekant, att sådane män, om man så får uttrycka sig, blott behöfva utsträcka handen, och genast skall på hvarje finger hänga en vacker flicka, som önskar att gifta sig med en sådan man.
...Vi hänsyfta blott därpå, att hvarje öfver öronen skuldsatt officer kan erhålla en rik flicka till maka, liksom en hungrande doktor, professor, assesor eller någon annan, hvilkens titel är större än hans tillgångar. Fickorna, och synnerhet de rika flickorna, äro rent af alldeles galna i sådane män och kunna ofta ursinnigt älska en sålunda distingerad person, till och med om naturen skulle ha distingerat honom med rödt hår och fräknar eller kopparfärgadt ansigte; - och den, som skrifver detta hvilken förut - nemnligen innan också han slutligen kunde blifva lyckligt gift - hvarken hade titel eller penningar, har ofta högligen förtretat sig deröfver.
Men - frågar jag nu - är det någon
konst, om sådane män erhålla rika fruar? Nej, alldeles icke.
Dock böra vi icke betrakta sådane män blott med afvund, utan unna dem deras lycka, då vi ihågkomma, att många ibland dem måste genom årslånga ansträngda studier först tillkämpa sig sin titel, såm sedan förhjelpte dem till den rika maka. Men ett måste vi alltid neka dem, nemnligen att de egt konsten att förväfva sig hvarje flickas kärlek och att slutligen erhålla ett rikt gifte.
Blott den man, som icke var något och icke egde något, men hvilkens hela ungdomslif var omgivet med krans af täckt blommande flickrosor, och som slutligen, lik en okonstlad, men segerrik krigare, kunde ingå i ett med guld och perlor prydt äktenskap, - blott om honom kan man med skäl säga, att han egde konsten att icke blott förfvärva sig hvarje flickas kärlek, utan äfven att vinna en rik maka.

Fortsättning följer

fredag 19 januari 2007

Meningen med TEAM


Ett team är en grupp människor, hoppas jag, som har olika idéer om hur ett företag ska drivas med framgång.

Alltså, de ska tänka olika men de ska ha samma mål. Det bästa för företaget.

Om gruppen bestod av människor som tänkte lika då skulle inte så många bra idéer kläckas i det företaget.

Då skulle räcka om gruppen bara bestod av en enda person.

Någon på bloggen frågade vad jag menade med detta inslag.

Det blir svårt att förklara. Det är detsamma som när man berättar en rolig historia men en lyssnare inte förstår poängen. En förklarig skulle förstöra det roliga med skämtet.

Därför förklarar jag inte. De som förstod andemeningen håller, kanske, med mig. De andra som inte förstår inslaget får vara utan. De är ju inte där.

Om man söker på nätet får man otaliga träffar om folk, privat eller organisationer som tycker att vi måste tänka lika, hur viktigt och bra det är att tänka lika osv.

För mig är de här personerna, som har behov att tänka lika som de övriga i gruppen, svaga personer som måste tillhöra en grupp för att inte känna sig ensamma. Att våga vara annorlunda i sitt tänkande skulle kunna innebära att de blev uteslutna ur gruppen och blir kastade ut i kylan.

Bevis på detta kan vi se här på bloggen när vissa bloggare utestänger andras åsikter genom att censurera kommentarerna de skriver i deras blogg.

Tänker du som jag får du komma in, annars ....

Men teamet eller bloggen fyller inte sin funktion om man bara släpper in de som tänker lika.

Visst är det tråkigt?

torsdag 18 januari 2007

There almost think alike no body thinks very much

Do you want to be a nobody? Then join the group

onsdag 17 januari 2007

Mer förslag på baddräk

Det finns modeller för alla smaker

Telepatisk löpeld


Som en telepatisklöpeld spred sig nyheten om min önska att i min ensamhet återhämta mig från mina skador.

Den ena efter den andra tar avstånd från mig just nu. Har jag fått spetälska, hiv, cancer eller är det min parfym som gör att de backar ett steg? Nej, parfym kan inte vara, jag använder inte parfym. Ok, kanske om jag ska på fest, men inte annars. De nämnda sjukdomarna, mig veterligen har jag inte.

Vet inte om jag ska vara glad för att nu kan jag ägna mig åt mina skador utan att tänka på att någon sitter och väntar på mig eller ska jag vara ledsen för att de inte tycker att jag är ingen att umgås med?

Jag vet inte, jag vet bara att har den ena börjat reagera så följer alla de andra ganska direkt med samma sorts reation.

Första och andra gången detta händer kan jag tycka det är ganska intressant fenomen, men när det upprepas fem eller tio ggr på bara några få år börjar jag få bekymmer.

Frågan är om telepatin är ett verkligt medel för tankeöverföring eller om det bara är ödet. Fast jag undrade i Anna-Lys tidigare post om inte ödet var det som finns inom oss som är mycket större än oss själva.

Jag ska nu till gymmet, skaffa ett årskort och börja träna.

tisdag 16 januari 2007

Rond #2


Jag vann rond #1 på poäng, men hur ska jag kunna vinna rond #2?

Rond #1 var mellan mig och överheten, men rond #2 är mellan miget och jaget. Hur kan man vinna en så'n kamp?

Min höftskada gav upphov till en psykisk skada. Plötslig förpassades min kropp till en fyrtioårings kropp. Jag som tidigare var tidlös, som kunde göra det andra bara drömde om var plötsligt en vanlig människa. En människa av kött och blod som kunde skada sig. Min kropp värkte och uppmärksammade mig, varje gång jag skulle röra en muskel, att jag var en vanlig människa som måste söka läkare med sämre kunskaper om kroppen och livet än jag själv har. Vilken förnedring, femtio års träning till ingen nytta.

Hur ska jag då kunna komma tillbaka till mitt forna jag? Saken är att jag vet hur, men då måste jag isolera mig från omvärlden och leva som en eremit några månader, kanske ett år. Bara då kan jag, kanske, bli den jag var innan skadan.

Men vem kommer att förstå att jag måste försvinna för att återuppstå som en frisk varelse?

Det är som att spela schack mot sig själv, vem vinner, är det jaget eller miget? Jag vet att miget har den bästa chansen att vinna, men jaget är en fuskare och en lögnare och kan ställa till problem för miget. Så resultatet är långt ifrån givet.

Redan nu börjar jag känna mig starkare än en fyrtioåring, men kampen är hård och den kan dra på tiden. Kommer jag någonsin att bli tidlös? Kommer jag att förbli en vanlig dödlig och bli ett kolli lagom till pensionen?

Kampen handlar om ensamheten och evigt liv versus gemenskapet och ett för kort liv.

Vem som än vinner ronden kommer det att finnas två förlorare.

måndag 15 januari 2007

Computer for Dummies

Teknisk beskrivning av toalettarean för den äkta mannen

Vilken baddräkt föredrar du?

Snart är det sommar igen, och vi måste börja tänka på valet av baddräkt

Är livet verkligt eller bara en tanke?

Och när tänkaren vaknade tänkte han på något annat och en ny och annorlunda universum bildades

söndag 14 januari 2007

Kärlek utan gräser

Vill du höra en hemlighet, min älskade åsna?