fredag 20 april 2007

Den perifera hjärnans belöningssystem

HJÄRNANS BELÖNINGSSYSTEM
En mycket spännande egenskap när vi talar om hjärnan är dess förmåga att belöna sig själv.

Tänk dig en situation där du går hem från jobbet. När du passerar några arbetskamrater,

så hör du dem säga till varandra att du är den bästa de någonsin haft förmånen att få jobba med.
Utan att du kan kontrollera det så känner du hur din kropp reagerar positivt. Det riktigt krusar sig, och nästan sprakar till.

Det som precis har hänt är att hjärnan har satt igång sitt belöningssystem. Som en reaktion på det positiva du just hört, har hjärnan gett dig en dusch av ämnet dopamin. Detta är ett hormon som skapar vällust och eufori.

Om detta är din verkliga lyckodag så kanske din man redan är hemma när du kommer hem, och han är verkligen glad att se dig.

Kanske han till och med ger dig en komplimang.

Det ger ännu ett påslag av dopamin som rusar ut i kroppen.

För att dessa lyckokänslor inte helt ska löpa amok, skickar kroppen efter en stund ut GABA, som har till uppgift att trycka ner nivåerna av dopamin till normalläget.

Dopaminet skapar en känsla av lycka och främjar samtidigt ett beroende av den behagliga känslan - man vill ha den igen och igen.

Trevligt, visst, men livsavgörande? Ja, det har nämligen visat sig att om vi inte får beröm så kan vi till och med bli sjuka.

Undersökningar har visat att den tredje största anledningen till att människor sjukskriver sig från arbetet är uteblivet beröm och brist på uttryckt uppskattning.

Detta visar hur viktigt det är att ge beröm till andra människor.

Men inte för sakens egen skull. Den mänskliga hjärnan är nämligen alltför smart för att utan omsvep tro på allt den hör bara de positiva omdömen som bedöms som äkta och ärliga når fram till de receptorer som reglerar dopaminet.

Och bara då har berömmet någon effekt.

Om man nu inte får beröm i sin tillvaro, då?
Vad gör man då? Ja, det finns andra sätt att skapa dopaminkickar.

Ett är att dricka två glas vin (0,4%0), vilket ger samma dopamineffekt som att få beröm.

Men förutom det diskutabla i att dricka alkohol för att må bra, så kan denna metod utvecklas till att kräva allt större mängder vin för att uppnå samma effekt. Inte att rekommendera, med andra ord.

Men det finns även alkoholfria alternativ.

Ett exempel är kalkonkött, som har visat sig ge tillfredsställande dopaminpåslag. Så om du sällan eller aldrig får beröm på jobbet eller hemma - se till att alltid ha kalkon hemma i kylskåpet. Skulle du dessutom äta den på grovt bröd, så innehåller brödet mineralen selen, vilket har ångestdämpande effekter.

FAKTA OM DOPAMIN
Dopamin är ett hormon och en signalsubstans som frisätts i hjärnstammen, och stimulerar hjärnans belöningssystem. Det ger ett milt lyckorus och fungerar som ett endogent (kroppseget) narkotiskt preparat. När dopaminet når blodbanan ökar det kroppens produktion av testosteron och via påverkan på det centrala nervsystemet ökar även puls och blodtryck. GASA är en signalsubstans som har till uppgift att balansera dopamin.