lördag 9 juni 2007

Nationaldagen

Varför vill man egentligen ha en nationaldag??

Man firar något man vunnit av egen kraft och aldrig något man stulit.

Att fira för att man är född i ett land eller för att man har fått en ny nationalitet är det ok så länge det stannar bland sina närmaste. Vad har man för nytta att folk i Haparanda är lediga och super sig fulla samma dag som jag när jag egentligen struntar i och inte bryr mig om de som bor tre kvarter från mig?

Svensk nationaldag handla bara om superier och om vem som är mest svensk. Staten gör inget som kan kännas festligt, kommunerna gör inget heller. Alla förväntar sig att några affärsmän ska ordna kalaset genom att sätta upp några öltält. Den nya gatubilden av medelsvensson när han har något att fira av allmän karaktär är mobilen i ena handen och ölburken i den andra. Och han/hon antingen skriker eller dräglar.


Här under är några bra länkar om nationaldagen.

Med förra årets kravaller färskt i minne vill stadens politiker ta tillbaka gator och torg från höger- och vänsterextremister den 6 juni. “Vi vill visa att Stockholm tillhör de positiva krafterna i samhället”, säger Madeleine Sjöstedt, kulturborgarråd (fp), till SvD.se.
Kravallerna beror kanske på att det inte känns som om det finns något att fira. Liksom i brist på annat så kan man puckla på de som firar nationaldag av ”fel anledning”.
Vilken anledning är rätt?
Vem har rätt att fira nationaldag och vad är det vi firar?
Hur många vet varför vi firar nationaldag den 6 juni?
Vi firar den 6 juni därför att Gustav Vasa blev vald till svensk konung på riksdagen i Strängnäs den dagen.
Men vänta nu?
Svensk kung - vilket år?
1523
Men då upplöstes Kalmarunionen och Skåne tillhörde Danmark - så Gustav Vasa har aldrig krönts som konung över Skåne.
Inte heller över Halland, Blekinge, Bohuslän, Jämtland, Härjedalen eller Lappland. Dessa landskap lydde inte under svensk lag.
Däremot var Finland svenskt då.Firar ni 6 juni som er nationaldag i Finland?
Att harva om vad och vem som egentligen är svensk kan te sig ganska meningslöst. Sverigedemokrater vill mota ut invandrare, men hyllar samtidigt kungahuset - där inte en svensk kotte kunnat skymtas sedan generalen Jean Baptiste Bernadotte som vuxen adopterades av svenska kungahuset och blev kung i Sverige och Norge år 1818.
Sanningen att säga har det inte flutit mycket svenskt blod i de kungliga ådrorna sedan den siste vasen* lämnade tronen. Om det nu spelar någon roll.

Och här är länken till hela bloggen:
http://kronbergskrattarochler.wordpress.com/2007/05/31/kaldolmar-och-kelimer/

********************************************
Sveriges Radio uppmärksammar nationaldagen med program om Sverige och svenskheten och sänder svensk musik i P3 hela dagen.
För språket - i tiden! Ett program från hela Sverige om språk, identitet och samtid.
P1 tisdag den 6 juni kl 08.05 - 9.00. Vad gör dialekter och brytningar med vår bild av Sverige och svenskheten? Programledarna Ove Haugen, ståup-komiker med norskt påbrå, och Erica Hedin i programmet som ringer upp människor runtom i Sverige.

**********************************************
Kulturnytt special: Vem är tillräcklig svensk för att fira den 6 juni? P1 tisdag den 6 juni kl 13.05 - 13.20
Kulturnytts reporter Anahita Arai letar efter en definition på svenskhet och undersöker om nationaldagen är något annat än en tävling i vem som är mest svensk. I programmet möter ni Ingrid Falk och Gustavo Aguerra från konstnärsduon FA+, författaren Anita Goldman och Jonas Frykman, professor i etnologi vid Lunds Universitet.
- Svenskhet kan man jämföra med en lök. Först tar man bort det som inte är svenskt. Man tar bort och tar bort, lager efter lager. Till slut har man ingenting kvar, säger Gustavo Aguerra.


*****************************************************
Vi älskar svensk musik! P3 uppmärksammar återigen Sveriges nationaldag under flaggan ”P3 - vi älskar svensk musik” och bjuder på just svensk musik HELA DAGEN LÅNG. Det kommer bli ett härligt popdygn med svenska artister, svenska textförfattare, svenska producenter och svenska kompositörer.


Och länken till texten ovan har vi här:
http://hogtider.wordpress.com/2007/06/05/varfor-ar-6-juni-svensk-nationaldag/

4 kommentarer:

FANCY sa...

Hej Carlos...
Jösses du fick ihop mycke om denna dag. kan det inte vara så att vi här i vårat avlånga land ej har någon tradition kring firande av nationaldagen...vi har ej någon vana att fira överhuvudtaget kan det inte vara det som är det största felet. Jag menar fira är väl lika med B.B.B. eller???? :)

Carlos sa...

Hej Fancy!
Hur mår du? Det var länge sedan vi träffades.
Jo, detta med firande, oavsett va, är ett ofog här i Uppsala. Det verkar som de flesta människor längtar efter en allmän helgdag för att supa ihjäl sig. Åldrarna sjunker hos de här människor, och när man ser tio elva åringar ranta ute på natten tillsammans med betydlig äldre människor blir jag orolig. Och polisen,ja, vad gör de? Ingenting, de bara visar sig men bryr sig inte om det de ser.
Därför reagerar jag när svenkarna ville ha en till dag att supa i skyddet av den svenska flaggan.
Hur går det för dig i det nya landskapet?
Kram på dig och sköt om dig,
Carlos

Anonym sa...

Trevligt att bli citerad.

Och ja - vi har lite svårt att hitta bra anledningar att fira.

Vi blotar inte på gammalt asamanér och vi firar inga andra helgon än Cecilia - eftersom vi inte är katoliker.

Vi har heller ingen freda att fira - så vad återstår?

Vår hedniska midsommarafton kanske.
Vi skulle kunna slå ihop Nationaldagen och midsommarafton -

Steven sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.